ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ο εφευρέτης του παγκόσμιου ιστού Τιμ Μπέρνερς Λι υποστηρίζει ότι η πρόσβαση στο διαδίκτυο πρέπει να είναι «βασικό δικαίωμα»

Ο δημιουργός του World Wide Web Τιμ Μπέρνερς Λι την Παρασκευή γιόρτασε τα 32α γενέθλια της ψηφιακής του καινοτομίας υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να αναγνωρίσουμε την πρόσβαση στο διαδίκτυο ως βασικό δικαίωμα και πρέπει να εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε ότι όλοι οι νέοι άνθρωποι θα μπορούν να συνδεθούν στο διαδίκτυο που τους δίνει τη δύναμη να διαμορφώσουν τον κόσμο τους».

Σημειώνοντας ότι το ορόσημο έρχεται μια ημέρα μετά την επέτειο ενός έτους από την ανακήρυξη της πανδημίας από ειδικούς σε θέματα υγείας, ο Μπέρνερς Λι και η συνιδρύτρια του Ιδρύματος World Wide Web, Ρόουζμαρι Λάιθ, έγραψαν σε μια δημοσίευση ότι «καθώς επισκευάζουμε και ανοικοδομούμε, έχουμε την ευκαιρία να ξαναφανταστούμε τον κόσμο μας και να δημιουργήσουμε κάτι καλύτερο. Η δύναμη του διαδικτύου να γίνει ο καταλύτης της αλλαγής μπορεί και πρέπει να βοηθήσει στη διαμόρφωση του κόσμου που θέλουμε».

Μετάφραση από τα αγγλικά/Επιμέλεια: Pressenza Athens«Με τη χρηματοδότηση υποδομών δικτύων, επιδοτήσεις και στήριξη για κοινοτικά δίκτυα, μπορούμε να φέρουμε το διαδίκτυο σε κάθε νέο άνθρωπο πάνω στη Γη».

— Τιμ Μπέρνερς Λι και Ρόουζμαρι Λάιθ, Ίδρυμα World Wide Web

Επικριτής των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών και του παγκόσμιου ψηφιακού χάσματος, ο Μπέρνερς Λι υποστηρίζει εδώ και καιρό διαδικτυακές πρακτικές και πολιτικές που εξυπηρετούν «την ανθρωπότητα, την επιστήμη, την γνώση και τη δημοκρατία». Για το σκοπό αυτό, ο επιστήμονας υπολογιστών αποκάλυψε το 2018 αυτό που περιέγραψε ως «Magna Carta για τον ιστό».

Ο Μπέρνερς Λι και η Λάιθ σημείωσαν ότι το ίδρυμα ιδρύει ένα Εργαστήριο Σχεδιασμού Τεχνολογικής Πολιτικής για να βοηθήσει στην υλοποίηση του οράματος που ορίζεται σε αυτό το «Συμβόλαιο για τον Ιστό», ξεκινώντας φέρνοντας στο ίδιο τραπέζι τεχνολογικές εταιρείες και ομάδες δικαιωμάτων των γυναικών για την αντιμετώπιση της διαδικτυακής έμφυλης βίας και κακοποίησης, ιδιαίτερα κατά των νέων γυναικών.

Το ζευγάρι επίσης γιόρτασε τους νέους ανθρώπους που «χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να δημιουργήσουν ένα καλύτερο, δικαιότερο μέλλον», επισημαίνοντας εννέα παραδείγματα ατόμων, το έργο των οποίων «επιδεικνύει αυτή την απίστευτη δυναμική» και «δείχνουν πώς, στα χέρια αυτής της γενιάς, το διαδίκτυο μπορεί να βοηθήσει να ξεπεραστούν μερικές από τις μεγάλες προκλήσεις της ανθρωπότητας».

“The influence of these young people is felt across their communities and online networks,” they wrote. “But today we’re seeing just a fraction of what’s possible. Because while we talk about a generation of ‘digital natives,’ far too many young people remain excluded and unable to use the web to share their talents and ideas.”

Ο Μπέρνερς Λι και η Λάιθ τονίζουν:

«Το ένα τρίτο των νέων δεν έχουν καθόλου πρόσβαση στο διαδίκτυο. Πολλοί περισσότεροι στερούνται δεδομένα, συσκευές και αξιόπιστη σύνδεση που χρειάζονται για να αξιοποιήσουν στο έπακρο τον παγκόσμιο ιστό. Στην πραγματικότητα, μόνο το ένα τρίτο των ατόμων κάτω των 25 ετών έχουν σύνδεση στο διαδίκτυο στο σπίτι, σύμφωνα με την UNICEF, αφήνοντας 2,2 δισεκατομμύρια νέους/ες χωρίς τη σταθερή πρόσβαση που χρειάζονται για να μαθαίνουν διαδικτυακά, γεγονός που έχει βοηθήσει πολλούς άλλους να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Όταν οι νέοι άνθρωποι μπαίνουν στο διαδίκτυο, πολύ συχνά έρχονται αντιμέτωποι με εξύβριση, παραπληροφόρηση και άλλα επικίνδυνα περιεχόμενα, τα οποία απειλούν τη συμμετοχή τους και μπορεί να τους αναγκάσουν να εγκαταλείψουν εντελώς τις πλατφόρμες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για εκείνους που στοχεύονται δυσανάλογα λόγω της φυλής, της θρησκείας, της σεξουαλικότητας, των ικανοτήτων και του φύλου τους. […]

«Ενώ εργαζόμαστε για να συνδέσουμε όλους τους νέους/ες, πρέπει επίσης να βεβαιωθούμε ότι η τεχνολογία είναι χρήσιμη, όχι επιβλαβής, χωρίς αποκλεισμούς», τόνισε το ζευγάρι. «Οι τεχνολογικές εταιρείες πρέπει να κατανοήσουν τις μοναδικές εμπειρίες και ανάγκες των νέων και να συνεργαστούν μαζί τους για να δημιουργήσουν προϊόντα και υπηρεσίες που σέβονται τα δικαιώματά τους. Και οι κυβερνήσεις πρέπει να ψηφίσουν αποτελεσματικούς νόμους που διέπουν την τεχνολογία και να καταστήσουν τις εταιρείες υπεύθυνες για τη δημιουργία υπεύθυνων προϊόντων και υπηρεσιών».

Πηγή άρθρου: https://www.pressenza.com/

Leave a Comment