ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Θέλουμε κι εμείς ασύρματο δίκτυο στο χωριό μας, πώς ξεκινάμε;

Τα χωριά της Ελλάδας που θέλουν δικό τους ασύρματο δίκτυο αλλά δεν ξέρουν πώς να το στήσουν, έχουν εδώ και καιρό τουλάχιστον μια αναφορά με διεθνείς πλέον διακρίσεις. Το Σαραντάπορο. Πλοηγούνται στη σελίδα, στο κομμάτι «Συχνές Ερωτήσεις» και κατεβάζουν τον οδηγό που απαντά ακριβώς στο ερώτημά τους. Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνονται στο να γίνουν και εκείνα μέλη ενός ευρωπαϊκού δικτύου απομακρυσμένων σημείων που διασυνδέονται αυτόνομα διαδικτυακά.

Η περίπτωση του Σαραντάπορου ξεκίνησε γιατί οι εταιρείες τηλεφωνίας δεν επένδυαν στο συγκεκριμένο απομακρυσμένο σημείο, επικαλούμενες μειωμένο αποδοτικό ενδιαφέρον. Έτσι το 201ο μια τοπική ομάδα νέων, αποφάσισε να δοκιμάσει να διασυνδεθεί με δικές της δυνάμεις. Όχι μόνο τα κατάφερε, αλλά σε διάστημα 3 χρόνων, μετέδωσε την τεχνογνωσία σε ακόμα τρία διπλανά χωριά.

Πολλοί νέοι και νέες που είχαν αποφασίσει να αφήσουν τον τόπο, καθώς δεν μπορούσε να τους εγγυηθεί τη διασύνδεσή τους με τον κόσμο, άλλαξαν γνώμη. Το εγχείρημα έφτασε μάλιστα πέρσι τους 3 φιναλίστ στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό ευρυζωνικότητας και πήρε το πρώτο βραβείο! Οι ίδιοι θεωρούν ότι αυτή είναι μια νίκη όλων των κοινοτικών δικτύων στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Τι είναι το κοινοτικό δίκτυο;

Ο χαρακτήρας του κοινοτικού δικτύου του Sarantaporo.gr είναι δημόσιος, ανοιχτός και κοινωνικός, με την έννοια ότι το δίκτυο:

  • υλοποιείται και αναπτύσσεται από την ομάδα Sarantaporo.gr αλλά με την συμβολή και των τοπικών συλλόγων και των ενεργών κατοίκων των χωριών της περιοχής,
  • είναι ελεύθερο προς χρήση από οποιονδήποτε κάτοικο, φορέα ή επισκέπτη των περιοχών αυτών,
  • εφόσον η χρήση του είναι σύμφωνη με τους κανόνες λειτουργίας και δεν παρεμποδίζει την κοινή χρήση των διαθέσιμων δικτυακών πόρων,
  • η πρόσβαση στο κοινοτικό δίκτυο δεν αποτελεί αντικείμενο εμπορικής ή άλλου είδους κερδοσκοπικής δραστηριότητας.

Το κοινοτικό δίκτυο Sarantaporo.gr είναι “κοινό αγαθό” (commons), δηλαδή πόρος ανοιχτός προς όλους και διαχειρίσιμος από όλους όσους συμμετέχουν σε αυτόν. Εντάσσεται στο σημαντικό παράδειγμα των ασύρματων / ενσύρματων κοινοτικών δικτύων ηλεκτρονικής επικοινωνίας, που αναπτύσσονται πλέον σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Αποτελεί μία ελπιδοφόρο εναλλακτική πρόταση για την ταχεία γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, που το έχουν περισσότερο ανάγκη, προάγοντας ταυτόχρονα τη συνεργασία και την ισότιμη συμμετοχή στην ψηφιακή εποχή και τον πλούτο γνώσης και ευκαιριών που αυτή προσφέρει. Απώτερος σκοπός, όσον αφορά τα κοινοτικά δίκτυα, είναι η δημιουργία ενός μοντέλου ανάπτυξης τέτοιων υποδομών, το οποίο θα μπορεί να αναπαραχθεί και σε άλλες περιοχές που βρίσκονται σε ψηφιακή απομόνωση.

Ακόμα και η εκκλησία σε ένα χωριό μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγή ασύρματου δικτύου, φωτογραφία sarantaporo.gr.

Πηγή άρθρου: https://www.pressenza.com/el/

Leave a Comment