ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Τα κοινοτικά δίκτυα πολιτών γεφυρώνουν το ψηφιακό χάσμα: Επέκταση του ασύρματου κοινοτικού δικτύου Sarantaporo.gr

Το χωριό Συκέα του Δήμου Ελασσόνας αποτελεί άλλη μία περίπτωση οικισμού, όπως και ο οικισμός Άκρη, που στερείται πρόσβασης στις σύγχρονες τηλεπικοινωνιακές υποδομές και το διαδίκτυο, παρόλο που βρίσκεται μόλις 15 χλμ από την πόλη της Ελασσόνας.

Η πρωτοβουλία και η πρώτη συνάντηση

Έπειτα από πρωτοβουλία του Δημάρχου Ελασσόνας κ. Γάτσα Νίκου, η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Sarantaporo.gr ήρθε σε επαφή μέσω τηλεδιάσκεψης την Τετάρτη 22 Απριλίου 2020 με αντιπροσωπεία κατοίκων του χωριού Συκέα στο δημαρχείο Ελασσόνας. Στη συνάντηση αυτή παρουσιάσαμε το έργο της ΑΜΚΕ Sarantaporo.gr έως τώρα και τον αντίκτυπο που αυτό έχει στην τοπική κοινωνία και δρομολογήσαμε τα πρώτα βήματα ένταξης της τοπικής κοινότητας Συκεών στο ασύρματο κοινοτικό δίκτυο Sarantaporo.gr. Σε συνεργασία με κατοίκους του χωριού σχεδιάζουμε και υλοποιούμε την επέκταση του κοινοτικού δικτύου ως κοινό αγαθό. Το δίκτυο αυτό θα συμβάλλει στη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος και στην έξοδο του χωριού από την ψηφιακή απομόνωση.

Η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι ανθρώπινο δικαίωμα

Θεωρούμε ότι η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι δικαίωμα όλων των ανθρώπων, το οποίο πρέπει να διασφαλίζεται αξιοποιώντας υπάρχουσες δημόσιες υποδομές και πόρους, προκειμένου να προσφέρεται ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στην ψηφιακή εποχή. Εν μέσω της πρόσφατης κρίσης του κορονοϊού η ψηφιακή απομόνωση γίνεται ακόμη πιο δυσβάσταχτη, λόγω των αυξημένων αναγκών για τηλεκπαίδευση, τηλεργασία και online πρόσβαση στην πληροφορία και τις κρατικές online υπηρεσίες από τους πολίτες.

Γι’ αυτο, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τους κατοίκους των χωριών και φορείς της περιοχής δίνουμε τη μάχη, ώστε να εξασφαλίσουμε στοιχειώδη πρόσβαση στο διαδίκτυο για όλους τους κατοίκους των απομονωμένων χωριών στα οποία δεν υπάρχει εναλλακτική δυνατότητα πρόσβασης στο ιντερνετ από κάποιον εμπορικό πάροχο.

Σε συνεργασία με τον Δήμο Ελασσόνας

Για την επέκταση του κοινοτικού δικτύου στο χωριό Συκέα αρωγός στέκεται και ο Δήμος Ελασσόνας, σύμφωνα με δημόσια δήλωση του δημάρχου κ. Γάτσα. Η υλοποίηση της επέκτασης θα γίνει με συμμετοχή των κατοίκων του χωριού, έπειτα από σχετική εκπαίδευση που θα πραγματοποιηθεί από μέλη της κοινότητας του ασύρματου κοινοτικού δικτύου Sarantaporo.gr.

Τα κοινοτικά δίκτυα πολιτών γεφυρώνουν το ψηφιακό χάσμα

Στην εποχή του κατ’ οίκον περιορισμού που βιώνουμε εν μέσω της πανδημίας κανένας πολίτης δεν επιτρέπεται να μένει αποκλεισμένος στη σκιά της ψηφιακής απομόνωσης. Τα κοινοτικά δίκτυα σε όλο τον κόσμο, όπως το ασύρματο κοινοτικό δίκτυο Sarantaporo.gr, προσφέρουν στους πολίτες τη δυνατότητα να γεφυρώσουν το ψηφιακό χάσμα χτίζοντας τις δικές τους τηλεπικοινωνιακές υποδομές ως κοινό αγαθό.

Πηγή άρθρου: https://www.sarantaporo.gr

One thought on “Τα κοινοτικά δίκτυα πολιτών γεφυρώνουν το ψηφιακό χάσμα: Επέκταση του ασύρματου κοινοτικού δικτύου Sarantaporo.gr

Leave a Comment