ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Συνεργασία με στόχο την ενίσχυση της πρόσβασης όλων των πολιτών στο διαδίκτυο

sinergasia homodigitalis sarantaporo logos

Η Homo Digitalis και το Sarantaporo.gr ανακοινώνουν επίσημα τη συνεργασία τους, με σκοπό την προώθηση και την υπεράσπιση των ψηφιακών δικαιωμάτων, με έμφαση στο δικαίωμα πρόσβασης όλων των πολιτών στις σύγχρονες υποδομές δικτύωσης υψηλών ταχυτήτων και το διαδίκτυο.

Η Homo Digitalis είναι η πρώτη Μη Κυβερνητική Οργάνωση στην Ελλάδα με αντικείμενο την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ψηφιακή εποχή. Το Sarantaporo.gr, είναι o πιο επιτυχημένος Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός που αναπτύσσει ευρυζωνικά δίκτυα πολιτών κοινωφελούς χαρακτήρα, με το πιο δραστήριο ασύρματο κοινοτικό δίκτυο πολιτών στην χώρα μας, το ασύρματο κοινοτικό δίκτυο Sarantaporo.gr.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, μόνο το 78,5% των Ελλήνων έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, γεγονός που αποκαλύπτει ότι περισσότεροι από 2,5 εκ. συμπολίτες μας παραμένουν σε ψηφιακό αποκλεισμό. Αυτό, ως ένα βαθμό, οφείλεται στο γεγονός ότι δεν παρέχεται το ίδιο επίπεδο υπηρεσίας σε όλες τις κοινωνικές ομάδες για δύο κυρίως λόγους. Είτε,επειδή κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές με χαμηλή πληθυσμιακή πυκνότητα και άρα χαμηλό επενδυτικό ενδιαφέρον των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών, είτε επειδή, αν και κατοικούν σε πόλεις, δεν διαθέτουν τους οικονομικούς πόρους για την απόκτηση μιας ικανοποιητικής σύνδεσης, όπως άλλωστε απαιτεί πλέον η σύγχρονη εποχή ψηφιοποίησης.

Το ασύρματο κοινοτικό δίκτυο Sarantaporo.gr είναι ένα εγχείρημα που παλεύει ενάντια σε αυτό τον ιδιότυπο ψηφιακό αποκλεισμό, για τη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος στα ορεινά και απομονωμένα χωριά του Δήμου Ελασσόνας. Με την άμεση συμμετοχή ντόπιων κατοίκων της περιοχής οικοδομεί μια σύγχρονη ασύρματη τηλεπικοινωνιακή υποδομή, η οποία σήμερα εξυπηρετεί 11 χωριά και περίπου 3.500 κατοίκους. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία βραβεύτηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το πρώτο βραβείο στα European Broadband Awards 2019, τον κορυφαίο θεσμό ανάδειξης και βράβευσης σημαντικών πρωτοβουλιών ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι δύο κορυφαίες στον τομέα τους ελληνικές μη κυβερνητικές οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα που μπορεί να λάβει η Πολιτεία, ώστε να στηρίξει σε θεσμικό και οικονομικό επίπεδο, καθώς και σε επίπεδο ευαισθητοποίησης των πολιτών, τα κοινοτικά δίκτυα ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα, κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας που δεν έχουν εναλλακτικό τρόπο πρόσβασης. Αυτή είναι άλλωστε μια κατεύθυνση που προτείνει και η πιο πρόσφατη ειδική έκθεση της ΕΕ για την ευρυζωνικότητα.

Σχετικά με τη Homo Digitalis

Η Homo Digitalis, είναι η πρώτη Μη Κυβερνητική Οργάνωση στην Ελλάδα με αντικείμενο την προστασία του πλήρους φάσματος των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην ψηφιακή εποχή. Ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2018 από έξι νέους νομικούς με ευρύ πεδίο εξειδίκευσης και ανεξάντλητη όρεξη για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Πλέον, η οργάνωση αριθμεί πάνω από 90 μέλη. Δεδηλωμένοι στόχοι της είναι η καλύτερη δυνατή πληροφόρηση των Ελλήνων πολιτών για την ορθή χρήση του διαδικτύου, η προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους αλλά και η στήριξη τους σε περιπτώσεις υφιστάμενων παραβιάσεων. Η Homo Digitalis έχει ήδη συνεργαστεί με αρκετούς διεθνείς, ευρωπαϊκούς και εθνικούς οργανισμούς για στοχευμένες δράσεις και παρεμβάσεις, ενώ παράλληλα είναι μέλος-παρατηρητής της EDRi (European Digital Rights). Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ανακαλύψει περισσότερα, είτε με μία επίσκεψη στον ιστότοπο της οργάνωσης www.homodigitalis.gr, είτε αποστέλλοντας πιθανές ερωτήσεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@homodigitalis.gr.

Σχετικά με το Sarantaporo.gr

Το Sarantaporo.gr είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός και μια τοπική κοινότητα πολιτών που χτίζουν μια σύγχρονη τηλεπικοινωνιακή υποδομή ευρυζωνικότητας στα απομακρυσμένα χωριά της περιοχής Σαρανταπόρου, Δήμου Ελασσόνας. Πρόκειται για ένα κοινοτικό ασύρματο δίκτυο που παρέχει ανοιχτή πρόσβαση στο διαδίκτυο σε όλους τους κατοίκους και επισκέπτες 11 χωριών της περιοχής. Οι πολίτες των χωριών συμμετέχουν εθελοντικά, μαθαίνοντας πως να διαχειρίζονται, συντηρούν και να επεκτείνουν το δίκτυό τους. Η υποδομή αυτή είναι ένα κοινό αγαθό, το οποίο εξασφαλίζει το δικαίωμα όλων των πολιτών στην προσβασιμότητα στο διαδίκτυο. Το 2019 έλαβε το 1ο ευρωπαϊκό βραβείο ευρυζωνικότητας στο διαγωνισμό European Broadband Awards.

Πηγή άρθρου: https://www.sarantaporo.gr

Leave a Comment