ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Το OpenWrt γιορτάζει τα 20 χρόνια με ένα νέο έργο hardware

Η ιστορία του OpenWrt ξεκίνησε το 2004 όταν ο η Αμερικανική εταιρία κατασκευής υλικού Linksys κατασκεύασε το firmware για τη σειρά ασύρματων δρομολογητών WRT54G. Το firmware περιείχε κοινόχρηστο κώδικα μέσω μιας άδειας GNU και η Linksys αναγκάστηκε τελικά να διαθέσει τον πηγαίο κώδικα της δικής της υλοποίησης με την ίδια άδεια ανοιχτού κώδικα.

Το OpenWrt έγινε 20 χρονών και οι προγραμματιστές του αποφάσισαν να γιορτάσουν αυτό το σημαντικό ορόσημο με ένα νέο έργο με γνώμονα την κοινότητα. Το OpenWrt One, ο πρώτος σχεδιασμός υλικού ‘fully upstream supported’» στην ιστορία του έργου ανοιχτού κώδικα, είναι μια πλατφόρμα υλικού που χτίστηκε γύρω από το  OpenWrt.

Η πρόταση  για το OpenWrt One, η οποίο υπόκειται στην επίσημη ψηφοφορία της κοινότητας, περιγράφει μια συσκευή ασύρματης δικτύωσης που έχει σχεδιαστεί για λάτρεις του λογισμικού ανοιχτού κώδικα. Ο σχεδιασμός υλικού στοχεύει να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να ασχοληθούν και να μάθουν για την ενσωματωμένη ανάπτυξη, αναφέρει η πρόταση, ενώ η ομάδα ανάπτυξης του OpenWrt θα λάβει μερίδιο από τα έσοδα σε κάθε μονάδα που πωλείται.

Η ιδέα μιας «επίσημης» εφαρμογής υλικού OpenWrt δεν είναι νέα, είπε ο προγραμματιστής Petr Štetiar. Το PCB θα κατασκευαστεί γύρω από πλακέτες υλικού ανοιχτού κώδικα  Banana Pi  , επαναχρησιμοποιήσιμα χαρακτηριστικά σχεδίασης και τον form factor των υπαρχόντων PCB που πωλούνται από την κινεζική εταιρεία. Το OpenWrt One δεν έχει σχεδιαστεί ως ανταγωνιστικό με εμπορικούς routers ή AP, είπαν οι προγραμματιστές. Αντίθετα, στοχεύει να είναι ένα έργο που είναι “πλήρως συμβατό” με το copyleft και άλλες άδειες FOSS (Free Open Source Software) που χρησιμοποιεί.

Η ομάδα του OpenWrt έχει ετοιμάσει μια λίστα με τις προδιαγραφές υλικού. Τα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν δύο διαφορετικά τσιπ NAND Flash, τα οποία θα κάνουν τη συσκευή σχεδόν “unbrickable” και εύκολη στην επαναφορά μετά από παραβίαση ασφαλείας ή άλλα σοβαρά ζητήματα, μια υποδοχή M.2 για επιλογές αποθήκευσης που βασίζονται σε NVMe και ένα  real-time clock με μπαταρία το οποίο “πρέπει” να διαθέτει οποιαδήποτε συσκευή δικτύου από προεπιλογή για τη σωστή διαχείριση του χρόνου σε εφαρμογές που σχετίζονται με την ασφάλεια (VPN, DNSSEC).

Το OpenWrt One στοχεύει σε μια τιμή γύρω στα 100 $, με σχηματικά διαγράμματα που θα είναι διαθέσιμα στο κοινό με άδεια FOSS. Η διαδικασία ψηφοφορίας βρίσκεται σε εξέλιξη, με 16 προγραμματιστές να έχουν ήδη εγκρίνει το έργο. Εάν η ψηφοφορία επιτύχει, η ομάδα OpenWrt θα οριστικοποιήσει τη σχεδίαση υλικού αναφοράς σε συνεργασία με τον προμηθευτή πυριτίου (MediaTek) και το ODM (Banana Pi).

Το Banana Pi αναμένεται να παράσχει τουλάχιστον 15 δείγματα μηχανικής στα “ενδιαφερόμενα μέρη” μετά την ολοκλήρωση του σχεδιασμού του υλικού, με επιπλέον δείγματα να πηγαίνουν στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Software Freedom Conservancy (SFC) για επικύρωση συμμόρφωσης με τις άδειες. Η πλατφόρμα OpenWrt που βασίζεται σε Linux πρέπει να διαμορφωθεί μέσω μιας διεπαφής γραμμής εντολών και αυτή η προσέγγιση που βασίζεται σε κέλυφος πιθανότατα θα διατηρηθεί και με τον πίνακα αναφοράς OpenWrt One.

Πηγή άρθρου: https://www.techspot.com

Leave a Comment