ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Δεν υπάρχει τίποτα δίκαιο σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «δίκαιο μερίδιο» στο διαδίκτυο

Σε μια μάχη μεταξύ των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας και των κολοσσών των παρόχων διαδικτύου, συνήθως δεν μας ενδιαφέρει ποιος κερδίζει και ποιος χάνει. Ωστόσο, στην περίπτωση των προτάσεων «δίκαιου μεριδίου» (Fair Share) των παρόχων υπηρεσιών Διαδικτύου, η νίκη των ISP θα σήμαινε την υπονόμευση ενός από τα ίδια τα θεμέλια του Διαδικτύου – την ουδετερότητα του διαδικτύου.

Αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξήγαγε δημόσια διαβούλευση σχετικά με το εάν θα έπρεπε να υιοθετηθεί αυτό που αποκαλούν «δίκαιο μερίδιο», δυστυχώς ψήφισαν υπέρ αυτού του επικίνδυνου σχεδίου. Αυτή η πρόταση δεν είναι παρά ένα καθεστώς τελών χρήσης διαδικτύου, το οποίο θα αναγκάζει ορισμένες εταιρείες να πληρώνουν τους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου (ISP) για την ικανότητά τους να παρέχουν περιεχόμενο στους καταναλωτές. Αυτή η ιδέα όχι μόνο βλάπτει τους καταναλωτές, αλλά επίσης σπάει ένα status quo που διευκόλυνε και συνεχίζει να διευκολύνει την ταχεία εξάπλωση του παγκόσμιου Διαδικτύου.

Το επιχείρημα των ISP για το «δίκαιο μερίδιο»

Η λανθασμένη ιδέα πίσω από τη διαβούλευση είναι ότι οι μεγάλοι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου υποφέρουν σοβαρά επειδή οι εταιρείες που δημιουργούν ή/και παρέχουν πληροφορίες και περιεχόμενο στο διαδίκτυο, που ονομάζονται πάροχοι περιεχομένου και εφαρμογών (CAP), επιβαρύνουν τα φυσικά δίκτυα υποδομής των ISP. Οι (CAP) με ​​τις οποίες μπορεί να είστε πιο εξοικειωμένοι όταν διατυπώνονται με ένα άλλο αρκτικόλεξο — FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix και Google) — αλλά περιλαμβάνουν επίσης εταιρείες που παρέχουν πολλές άλλες υπηρεσίες.

Οι ISP ισχυρίζονται ότι επιβαρύνονται με κόστος για την παράδοση αυτού του περιεχομένου και ότι καθώς οι CAP προωθούν όλο και περισσότερο περιεχόμενο, το κόστος αυτό αυξάνεται. Ισχυρίζονται επίσης ότι η αύξηση της κίνησης στο Διαδίκτυο που οδήγησε σε αύξηση του κόστους στην πραγματικότητα προκαλείται από τους CAP. Συνολικά, επειδή και οι CAP προκαλούν την επισκεψιμότητα και δεν πληρώνουν για την παράδοση των υπηρεσιών τους, οι CAP θα πρέπει να καταβάλλουν στους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου το «δίκαιο μερίδιο» τους για τη χρήση του δικτύου.

Οι ISP στη συνέχεια ισχυρίζονται ότι τα χρήματα που λαμβάνουν από αυτό το «δίκαιο μερίδιο» θα διατεθούν για την κατασκευή υποδομών και την επέκταση της εμβέλειας των δικτύων τους.

Το επιχείρημα των ISP ορίζει εσφαλμένα τη φύση του Διαδικτύου

Το επιχείρημα των ISP χαρακτηρίζει εντελώς εσφαλμένα τη σχέση μεταξύ CAP και ISP. Όπως έχει γράψει το EFF στο παρελθόν , οι CAP δεν χρησιμοποιούν δωρεάν τις υποδομές και έχουν επενδύσει σχεδόν 900 δισεκατομμύρια δολάρια στη φυσική υποδομή του διαδικτύου. Οι επενδύσεις τους έχουν εξοικονομήσει δισεκατομμύρια δολάρια από τους ISPS ετησίως. Επιπλέον, το κόστος που επιβαρύνει τους ISP για την παροχή κίνησης δεν αυξήθηκε δραστικά παρά τις αυξήσεις της κίνησης, επειδή οι επενδύσεις τους σε υποδομές βασισμένες σε οπτικές ίνες τους επέτρεψαν να προσφέρουν ταχύτητες gigabit και πέρα ​​από αυτό με χαμηλότερο λειτουργικό κόστος .

Το επιχείρημά τους επίσης βλέπει εσφαλμένα τη φύση της ανάπτυξης του σύγχρονου Διαδικτύου. Η επισκεψιμότητα δεν δημιουργείται από τα CAPS, αλλά από τους καταναλωτές και τους τελικούς χρήστες που ζητούν υπηρεσίες (δεδομένα) από CAP. Εάν κανείς δεν χρησιμοποιούσε το Διαδίκτυο, δεν θα υπήρχε κίνηση – το Netflix δεν θα έστελνε δεδομένα πουθενά. Επιπλέον, εάν δεν υπήρχε τίποτα που να αξίζει να κάνετε στο Διαδίκτυο, τότε οι άνθρωποι δεν θα χρησιμοποιούσαν το Διαδίκτυο και, για άλλη μια φορά, δεν θα υπήρχε κίνηση. Δηλαδή, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο επειδή αξίζει να το χρησιμοποιούν και συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν με αυξανόμενο ρυθμό, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτείται περισσότερη επισκεψιμότητα και πρέπει να δημιουργηθεί για να ικανοποιηθούν αυτές οι απαιτήσεις.

Για να εκπληρώσουν και να ανταγωνίζονται για να εκπληρώσουν τις αυξανόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών, οι CAP πραγματοποιούν επενδύσεις όπως τα προαναφερθέντα 900 δισεκατομμύρια δολάρια για να δημιουργήσουν περιεχόμενο υψηλότερης ποιότητας καθώς και να φέρουν το περιεχόμενο πιο κοντά στον καταναλωτή μέσω της υποδομής που φιλοξενεί, μεταφέρει και παρέχει τις υπηρεσίες τους. Οι περισσότεροι καταναλωτές δεν θέλουν πλέον να περιμένουν λεπτά για να φορτωθούν βίντεο και φωτογραφίες χαμηλής ποιότητας. Οι επενδύσεις των CAP είναι εν μέρει αυτές που μετέτρεψαν τα λεπτά σε δευτερόλεπτα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου και τη χαμηλή ποιότητα σε συνεχώς αυξανόμενη ποιότητα τόσο από άποψη περιεχομένου όσο και από πλευράς εμπειρίας χρήστη.

Οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου έχουν επίσης επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από αυτή τη ρύθμιση. Η αύξηση της ζήτησης των χρηστών και ο μεγαλύτερος όγκος διαθέσιμων υπηρεσιών σημαίνει ότι οι χρήστες είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα για αυξημένη υπηρεσία Διαδικτύου. Αν δεν υπήρχε τίποτα που να αξίζει να κάνει κανείς στο διαδίκτυο, οι καταναλωτές δεν θα πλήρωναν περισσότερα για μεγαλύτερη εξυπηρέτηση. Είναι επειδή οι χρήστες θέλουν να κάνουν περισσότερα και πληρώνουν για περισσότερα. Είναι επειδή η προθυμία των χρηστών να πληρώσουν για περισσότερα, οι ISP παρακινούνται στη συνέχεια να κάνουν τις δικές τους επενδύσεις στην υποδομή του δικτύου τους. Παραμερίζοντας προς το παρόν τα θεμελιώδη ελαττώματα σε πολλές επενδυτικές στρατηγικές ISP, οι ISP κερδίζουν από τη ζήτηση των χρηστών.

Συνολικά, οι καταναλωτές πληρώνουν για μεγαλύτερη υπηρεσία Διαδικτύου για να έχουν περισσότερο περιεχόμενο, ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν περισσότερο περιεχόμενο. Αυτή η αύξηση της ζήτησης ωθεί τους CAP να δημιουργήσουν περισσότερο περιεχόμενο και να κάνουν περαιτέρω επενδύσεις στο δίκτυο. Οι καταναλωτές, βλέποντας περισσότερο και καλύτερο περιεχόμενο, απαιτούν περισσότερο περιεχόμενο, το οποίο τους ωθεί να είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για μεγαλύτερη υπηρεσία Διαδικτύου από τους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου τους, καθώς και για άλλη μια φορά δίνοντας σήμα στους CAP για περαιτέρω βελτίωση και επένδυση. Οι ISP, βλέποντας τους καταναλωτές να είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για μεγαλύτερη υπηρεσία Διαδικτύου, επενδύουν στα δίκτυά τους για να παρέχουν αυτήν την καλύτερη υπηρεσία. Οι καταναλωτές απολαμβάνουν καλύτερη εμπειρία στο Διαδίκτυο, οι ΚΑΠ και η ψηφιακή οικονομία ανθίζουν και οι ISP ανταμείβονται με υπέροχα κέρδη. Αυτός ο ενάρετος κύκλος δημιούργησε το σύγχρονο Διαδίκτυο και συνεχίζει να οδηγεί την ανάπτυξη και την επέκτασή του σήμερα.

Δεν υπάρχει τίποτα δίκαιο σχετικά με το “Fair Share”

Αυτό που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκαλεί «δίκαιο μερίδιο», επομένως, δεν είναι καθόλου δίκαιο. . Όλοι οι παίκτες της ψηφιακής οικονομίας, από τη μικρότερη ψηφιακή βιτρίνα έως τις μεγαλύτερες πλατφόρμες, θα αυξήσουν το λειτουργικό τους κόστος. Ο ανταγωνισμός στην αγορά ISP θα υποφέρει καθώς οι μικρομεσαίοι ISP θα αναγκαστούν να πληρώσουν τους μεγαλύτερους ISP για τη μετακίνηση της κυκλοφορίας τους. Και ως αποτέλεσμα όλων αυτών, ο καταναλωτής θα υποστεί χειρότερο και ακριβότερο διαδίκτυο.

Η πρόταση «δίκαιου μεριδίου» απειλεί επίσης άμεσα τις αρχές της δικτυακής ουδετερότητας στην Ευρώπη. Επί του παρόντος, οι ευρωπαίοι ISP έχουν υποχρέωση να παρέχoυν συνδεσιμότητα σχεδόν σε όλους και να μην υποβαθμίζουν την ποιότητα των υπηρεσιών για εμπορικούς λόγους ή από ποιον μεταδίδουν. Οι καταναλωτές μπορούν να αποφασίσουν μόνοι τους ποια είναι η διαδικτυακή τους εμπειρία χωρίς να ανησυχούν μήπως είναι πιο αργή, μπλοκαρισμένη ή ακριβότερη. Εάν στο πλαίσιο του «δίκαιου μεριδίου» επιτρέπεται στους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου να χρεώνουν διαφορετική τιμολόγηση στους CAP για την κίνηση που μεταδίδουν, αυτό θα παραβίαζε ευθέως τις αρχές της ουδετερότητας του δικτύου. Πράγματι, οποιοσδήποτε κανονισμός τιμών για τη μετάδοση δεδομένων ή οποιουδήποτε είδους κύρωση στους CAP που αρνούνται να πληρώσουν τους ISP θα παραβίαζε τις αρχές της ουδετερότητας του δικτύου. Χωρίς δικτυακή ουδετερότητα, οι ISP θα έχουν τον έλεγχο της διαδικτυακής εμπειρίας των καταναλωτών. Επιπλέον, οι CAP θα μετακυλίσουν το κόστος των τελών στους καταναλωτές, που σημαίνει υψηλότερα τέλη συνδρομής και χειρότερες υπηρεσίες.

Στο τέλος της ημέρας, το “δίκαιο μερίδιο” είναι μια λύση στην αναζήτηση ενός προβλήματος. Το πραγματικό ζήτημα είναι ότι οι ISP πιστεύουν ότι δεν πρέπει να λειτουργούν ως ουδέτερη υποδομή μεταξύ των πελατών τους και των υπηρεσιών που θέλουν, αλλά θα πρέπει να μαζεύουν χρήματα από κάθε μέρος του Διαδικτύου. Αυτό δεν είναι πρόβλημα. Αυτό είναι απλά απληστία.

Η δημόσια διαβούλευση και η λανθασμένη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι μόνο ένα βήμα σε μια μακρά διαδικασία. Είμαστε έτοιμοι να επισημάνουμε τα θεμελιώδη ελαττώματα του «δίκαιου μεριδίου» και να παλέψουμε εναντίον του σε κάθε βήμα. Προτρέπουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απορρίψει για άλλη μια φορά την υιοθέτηση τελών χρήσης δικτύου . 

Πηγή άρθρου: https://www.eff.org/

Leave a Comment