ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Το λογισμικό ανοιχτού κώδικα οδηγεί τις εξελίξεις στα Radio Access Networks

Η μετάβαση σε virtualized RAN και Open RAN δημιουργεί νέες ευκαιρίες για τις εταιρίες τηλεπικοινωνιών να μεταφέρουν μεγάλο μέρος του υλικού και του λογισμικού RAN σε πλατφόρμες και λύσεις που βασίζονται σε διακομιστές που βασίζονται σε λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Η O-RAN Alliance και άλλες ομάδες έχουν αναπτύξει και υιοθετήσει λύσεις ανοιχτού κώδικα για σημαντικά μέρη της ανοιχτής λειτουργικότητας RAN. Αυτές οι λύσεις ήδη είναι σε ανάπτυξη και μεγάλο μέρος του κλάδου αναμένει να χρησιμοποιήσει υποδομή λογισμικού που βασίζεται σε λύσεις ανοιχτού κώδικα για την εκτέλεση εφαρμογών RAN.

Στο παρελθόν, το λογισμικό RAN ήταν σε μεγάλο βαθμό ιδιόκτητο και αναπτύχθηκε για συγκεκριμένο υλικό. Η εικονικοποίηση δικτύου προκάλεσε σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο σχεδιάστηκαν τα συστήματα δικτύων με τη χρήση πλατφορμών βασισμένων σε διακομιστές και λειτουργιών εικονικοποιημένου δικτύου. Αυτή η μετατόπιση ενεργοποιήθηκε από εξελίξεις ανοιχτού κώδικα όπως το OpenStack που παρείχε ένα κοινό λογισμικό υποδομής υπολογιστικού νέφους. Από την ανάπτυξη του OpenStack, η εικονικοποίηση του δικτύου έχει προχωρήσει για να υποστηρίξει υλοποιήσεις cloud-native με κοντέινερ και λύσεις όπως το Kubernetes. Οι ίδιες προκλήσεις υπάρχουν για την ανάπτυξη ανοιχτών RAN και εικονικών υποδομών λογισμικού RAN, και οι λύσεις καθοδηγούνται κυρίως μέσω εξελίξεων ανοιχτού κώδικα.

Μετατόπιση σε ανοιχτό κώδικα για εφαρμογές RAN
Η έρευνα “Accelerating Open RAN Platforms Survey Operator” που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2021 παρουσιάζει τα αποτελέσματα μιας αποκλειστικής έρευνας σε επιχειρήσεις δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Εκτός από την επιβεβαίωση ότι οι περισσότεροι από τον κλάδο πιστεύουν ότι είναι πρακτικό να εικονικοποιηθεί μια λειτουργία βασικής ζώνης 5G για εμπορική ανάπτυξη εντός δύο ετών, η έρευνα κάλυψε επίσης την υποδομή λογισμικού για την εκτέλεση εφαρμογών RAN.

Όταν ρωτήθηκαν τι αναμένει ο οργανισμός τους ως υποδομή λογισμικού για την εκτέλεση εφαρμογών RAN, το 86% είπε ότι ο οργανισμός τους θα χρησιμοποιούσε μια λύση ανοιχτού κώδικα. Σχεδόν οι μισοί προβλέπουν ότι ο οργανισμός τους θα χρησιμοποιήσει μια λύση υποδομής λογισμικού ανοιχτού κώδικα που υποστηρίζεται από προμηθευτή. Ένα επιπλέον 38% θα κατασκευάσει τη δική του υποδομή λογισμικού, αλλά θα ξεκινήσουν με μια λύση ανοιχτού κώδικα. Αυτό το αποτέλεσμα υπογραμμίζει τη σημασία των λύσεων ανοιχτού κώδικα για την ανάπτυξη ανοιχτού RAN. Τονίζει επίσης το βαθμό στον οποίο ομάδες όπως η O-RAN Alliance υιοθετούν λογισμικό ανοιχτού κώδικα.

Μπορείτε να κατεβάσετε ένα αντίγραφο της έρευνας εδώ.

Πηγή άρθρου: https://www.lightreading.com

Leave a Comment