ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Το Sarantaporo.gr στους φιναλίστ του European Broadband Awards 2019!

Μια εξαιρετικά σημαντική διάκριση πέτυχε το ασύρματο κοινοτικό δίκτυο Sarantaporo.gr, προκρινόμενο στους τρεις φιναλίστ του διαγωνισμού European Broadband Awards. Αναγνωρίζοντας το σημαντικό αντίκτυπο του ασύρματου κοινοτικού δικτύου για τους κατοίκους των χωριών της περιοχής Σαρανταπόρου, η επιτροπή προσκαλεί την ΑΜΚΕ Sarantaporo.gr να παραβρεθεί στις Βρυξέλλες στις 2 του Δεκέμβρη, όπου θα ανακοινωθούν οι νικητές.

Το European Broadband Awards είναι ένας ετήσιος διαγωνισμός μέσω του οποίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει έργα εξέχουσας σημασίας για την ανάπτυξη υποδομών ευρυζωνικότητας στην Ευρώπη. Μέσω των βραβείων που απονέμουν αναδεικνύουν την επιτυχημένη υλοποίηση των ευρυζωνικών υποδομών που διακρίνονται.

Στο φετινό διαγωνισμό η ΑΜΚΕ Sarantaporo.gr έλαβε μέρος με το ασύρματο κοινοτικό δίκτυο Sarantaporo.gr, στην κατηγορία “Δημιουργία ζήτησης και απορρόφηση συνδεσιμότητας” (Demand generation and take-up of connectivity). Στις 3 Δεκεμβρίου, οι νικητές θα παρουσιάσουν την πρωτοβουλία τους στο συνέδριο B-Day: Boosting Connectivity Investments στο οποίο θα συμμετέχουν ευρωπαϊκοί φορείς που σχετίζονται με το μέλλον του διαδικτύου στην Ευρώπη.

Η διάκριση αυτή είναι αποτέλεσμα της δουλειάς που υλοποιεί η ΑΜΚΕ Sarantaporo.gr μαζί με την τοπική κοινότητα του ασύρματου κοινοτικού δικτύου από το 2010. Το έργο μας συνιστά ένα επιτυχημένο παράδειγμα ενεργού συμμετοχής πολιτών από τοπικές κοινότητες και γειτονιές στην οικοδόμηση μιας τηλεπικοινωνιακής υποδομής ως κοινό αγαθό. Οι ίδιοι οι χρήστες του ασύρματου δικτύου είναι εκείνοι που το σχεδιάζουν, το επεκτείνουν, το συντηρούν και αποφασίζουν για το μέλλον του. Το χρησιμοποιούν σαν εργαλείο για την τοπική ανάπτυξη, την ισότιμη ψηφιακή παρουσία των πολιτών, την κοινωνική συνοχή, την ανάδειξη τοπικών ευκαιριών, εν ολίγοις, για τη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος στην περιοχή.

Θέλουμε να μοιραστούμε την εμπειρία της οικοδόμησης του ασύρματου κοινοτικού δικτύου και της τοπικής κοινότητας και με άλλες κοινότητες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που επιθυμούν να οικοδομήσουν το δικό τους κοινοτικό δίκτυο.

Η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Ταυτόχρονα, ο ψηφιακός αλφαβητισμός είναι προϋπόθεση για την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση του διαδικτύου. Ζητάμε από την Πολιτεία και την ΕΕ να αναγνωρίσουν τις υπηρεσίες που παρέχουμε στους πολίτες σε αυτό το πεδίο ως κοινοτικό δίκτυο και να υποστηρίξουν τη δουλειά των κοινοτικών δικτύων σε όλη τη χώρα και την Ευρώπη με κατάλληλες θεσμικές παρεμβάσεις. Ζητάμε από την Πολιτεία και την ΕΕ να αναγνωρίσουν τα κοινοτικά δίκτυα ως σημαντικό παράγοντα των σύγχρονων τηλεπικοινωνιών για την ουσιαστική και καθολική ψηφιακή παρουσία των πολιτών στο διαδίκτυο.

Πηγή άρθρου: https://www.sarantaporo.gr

Leave a Comment