ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ημερίδα “Σύγχρονες τηλεπικοινωνιακές υποδομές από πολίτες για πολίτες” το Σάββατο 11 Μαΐου 2019 στη Λάρισα

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Sarantaporo.gr, διοργανώνει ημερίδα που αφορά την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (Κ.ΑΛ.Ο), με τίτλο “Σύγχρονες τηλεπικοινωνιακές υποδομές από πολίτες για πολίτες“, το Σάββατο 11 Μαΐου 2019, στις 18:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Παραρτήματος του ΕΑΠ στη Λάρισα (Ηρώων Πολυτεχνείου 211, 3ος όροφος).

Στην ημερίδα θα αναπτυχθεί η επιτυχημένη στρατηγική του ασύρματου κοινοτικού δικτύου Sarantaporo.gr, στη δημιουργία ενός τοπικού κοινού ασύρματου τηλεπικοινωνιακού δικτύου πολιτών που διασυνδέει σε μία κοινή υποδομή 10 απομακρυσμένα χωριά στην ευρύτερη περιοχή του Σαρανταπόρου Ελασσόνας και προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Οι εισηγητές και τα θέματα των εισηγήσεων έχουν ως εξής:

  • Το παράδειγμα του ασύρματου κοινοτικού δικτύου Sarantaporo.gr“.  Εισηγητές: Αχιλλέας Βαΐτσης & Γιώργος Κλεισιάρης, ΑΜΚΕ Sarantaporo.gr
  • “Η Δύναμη των Κοινών. Η περίπτωση του Sarantaporo.gr με το Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας”. Εισηγητής: Βασίλης Βλάχος (Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας- Μέλος ΔΣ ΕΕΛΛΑΚ)
  •  “Συνδέοντας τον κόμβο: Κοινότητα, Πολιτική, Δώρο”. Εισηγήτρια: Αιμιλία Βουλβούλη (μέλος ΣΕΠ ΕΑΠ Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας)
  •  “Άλλη τέχνο-πολιτική για την κοινωνία”. Εισηγητής: Αλέξανδρος Κιουπκιολής (Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ)

Βιογραφικά εισηγητών

  • Αλέξανδρος Κιουπκιολής -Ο Αλέξανδρος Κιουπκιολής σπούδασε ελληνική φιλολογία (κλασσική κατεύθυνση) στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πολιτική θεωρία στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου του Έσεξ. Έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Έχει διδάξει πολιτική θεωρία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Τον Ιανουάριο του 2009 εντάχθηκε, στην αρχή ως λέκτορας και έπειτα ως επίκουρος καθηγητής, στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ με γνωστικό αντικείμενο «Σύγχρονες Πολιτικές Θεωρίες». Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στη νεώτερη φιλοσοφία της ελευθερίας, τη φιλοσοφία του δικαίου, τις θεωρίες της δημοκρατίας, την ανάλυση και την κριτική της εξουσίας. Στις κυριότερες πρόσφατες δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται τα βιβλία: Freedom After the Critique of Foundations: Marx, Liberalism and Agonistic Autonomy (Palgrave-Macmillan, Hampshire 2012), Για τα κοινά της ελευθερίας (Εκδόσεις Εξάρχεια, Αθήνα 2014). Έχει επίσης συν-επιμεληθεί τους συλλογικούς τόμους: Radical Democracy and Collective Movements Today. The Biopolitics of the Multitude Versus the Hegemony of the People (Ashgate, 2014, τουρκική μετάφραση: Koç University Press, 2016), Θεωρία του λόγου: δημιουργικές εφαρμογές (Gutenberg, Αθήνα 2015).
  • Αιμιλία Βουλβούνη Η Αιμιλία Βουλβούλη σπούδασε Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου καθώς και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (SOAS και UCL). Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου καθώς και στα Πανεπιστήμια Fatih και Abdullah Gul στην Τουρκία. Από τον Ιούνιο του 2017 εργάζεται ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Έργο “Ετεροπολιτικές: Ανασχηματίζοντας το Κοινό και το Πολιτικό” και από τον Οκτώβριο του 2018 διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του ΕΑΠ “Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία”.
  • Αχιλλέας Βαΐτσης Διαχειριστής της ΑΜΚΕ Sarantaporo.gr, Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης. Διαθέτει ερευνητική εμπειρία στην ανάπτυξη του ύπαιθρου χώρου. Ο ρόλος του στην ομάδα είναι η επικοινωνία με τους κατοίκους και ενδιαφερόμενους της περιοχής σχετικά με την ανάπτυξη και επέκταση του ασύρματου κοινοτικού δικτύου και των παρεχόμενων υπηρεσιών. Επίσης είναι ένας από τους ενεργούς εθελοντές πεδίου για την κατασκευή και ανάπτυξη των κόμβων του κοινοτικού δικτύου.
  • Γιώργος Κλεισιάρης Διαχειριστής της ΑΜΚΕ Sarantaporo.gr, Μηχανικός Παραγωγής & Διοίκησης Πολυτεχνείου Κρήτης με μεταπτυχιακό στο Μάρκετινγκ και την Επικοινωνία από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι ο αρχικός εμπνευστής της ομάδας και της δημιουργίας των ασύρματων κοινοτικών δικτύων της περιοχής και ένας από τους ιδρυτές της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Sarantaporo.gr. Οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών είναι το μεγάλο του πάθος και αποτελεί το πεδίο εθελοντικής του προσφοράς, μέσω της συμμετοχής του στην ΑΜΚΕ Sarantaporo.gr,προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Υποστηρίζει τεχνικά την εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση των ασύρματων κοινοτικών δικτύων Sarantaporo.gr, καθώς και την παρουσία της ομάδας και την προώθηση των δράσεών της στο διαδίκτυο.
  • Βασίλης Βλάχος Ο Βασίλης Βλάχος είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ανοικτών Τεχνολογιών (ΕΕΛ/ΛΑΚ), του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Μηχανικών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΕΜηΠΕΕ) και του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΠΥ)

Leave a Comment