ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Επιχορήγηση της ISOC προς το ασύρματο κοινοτικό δίκτυο Sarantaporo.gr

Εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο η ομάδα του Sarantaporo.gr οικοδομεί τη σχέση της με το διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό ISOC (Internet Society) σε διεθνείς και διαδικτυακές συναντήσεις, αλλά και με προσωπική επαφή με ανθρώπους του οργανισμού που επισκέφτηκαν το καλοκαίρι τη χώρα και την περιοχή μας. Από την αρχή αντιληφθήκαμε ότι με την ISOC μοιραζόμαστε πολλά κοινά στοιχεία του οράματός μας για ανοιχτές υποδομές και ελεύθερη πρόσβαση στις σύγχρονες τεχνολογίες και τη γνώση και ότι το δίκτυο ανθρώπων και οργανισμών που διαθέτει είναι ένας χώρος στον οποίο το ασύρματο κοινοτικό δίκτυο Sarantaporo.gr θα μπορούσε να συμμετάσχει.

Το Σεπτέμβριο του 2017 αποφασίσαμε να υποβάλουμε αίτηση στο πρόγραμμα χορηγιών της ISOC με τίτλο “Beyond the Net”, σε μια προσπάθεια να έρθουμε πιο κοντά στον οργανισμό και να επιδιώξουμε χρηματοδότηση για την περαιτέρω ανάπτυξη του κοινοτικού μας δικτύου. Με μεγάλη μας χαρά ανακοινώνουμε ότι η πρότασή μας προκρίθηκε και θα έτσι η ISOC θα χρηματοδοτήσει την προσπάθειά μας με $30.000 την περίοδο 2018 – 2019. Αυτή η επιχορήγηση έρχεται σε μία συγκυρία όπου ήδη έχει ξεκινήσει ένας μετασχηματισμός του μοντέλου βιωσιμότητας του κοινοτικού μας δικτύου.

Το ασύρματο κοινοτικό δίκτυο Sarantaporo.gr μεγαλώνει συνεχώς από το 2010 με αφετηρία το Σαράνταπορο και επέκταση σε ακόμη περισσότερα χωριά της περιοχής μας. Σήμερα είμαστε στην ευτυχή κατάσταση το δίκτυο να είναι τόσο εκτεταμένο που πλέον η λειτουργία του να μη δύναται να στηριχθεί μόνο σε εθελοντική δουλειά από τα μέλη της ομάδας πυρήνα του Sarantaporo.gr. Ως εκ τούτου οι κάτοικοι της περιοχής χρειάζεται να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη και διαχείριση του δικτύου στο χωριό τους. Τους τελευταίους μήνες εργαζόμαστε πολύ σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση για να σχεδιάσουμε και να αρχίσουμε να υλοποιούμε ένα νέο μοντέλο βιωσιμότητας, το οποίο θα εγγυάται την ποιότητα λειτουργίας του κοινοτικού δικτύου, τη συνεχή λειτουργία του, τη συμμετοχικότητα στη λήψη αποφάσεων και την ανοικτή πρόσβαση από όλους.

Η επιχορήγηση της ISOC θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τρεις κύριες προκλήσεις, οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του μοντέλου βιωσιμότητας της προσπάθειάς μας:

  1. Η τεχνική πρόκληση. Η αντικατάσταση παλαιάς τεχνολογίας εξοπλισμού με σύγχρονο, πολύ πιο αποδοτικό και ανθεκτικό, θα μας επιτρέψει να παρέχουμε υπηρεσίες υψηλότερης ποιότητας με βελτιωμένες ταχύτητες πρόσβασης και σταθερότητα και πολύ καλύτερη εμπειρία χρήσης για τους τελικούς χρήστες. Έχουμε ήδη διαπιστώσει ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα το αυξημένο ενδιαφέρον των κατοίκων όχι μόνο για να χρησιμοποιήσουν το κοινοτικό δίκτυο, αλλά και για να συμμετάσχουν πιο ενεργά στη λειτουργία και τη συντήρησή του.
  2. Η πρόκληση της εκπαίδευσης. Ενώ η ύπαρξη υποδομών και η δυνατότητα πρόσβασης σε αυτές αποτελούν βασικές προϋποθέσεις, η εκπαίδευση αποτελεί απαραίτητο πυλώνα για τη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος. Η εκπαίδευση θα αφορά βασική χρήση υπολογιστών για τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και σε προχωρημένα θέματα τεχνολογιών δικτύωσης για τα μέλη του Sarantaporo.gr. Ορισμένα εκπαιδευτικά εργαστήρια έχουν προγραμματιστεί και θα πραγματοποιηθούν κατά την προσεχή περίοδο. Στόχος είναι να εκπαιδευτούν τουλάχιστον 80 άτομα από την περιοχή. Μεγάλη σημασία για την προσπάθειά μας έχει η πτυχή της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας: θα εκπαιδεύσουμε άτομα που θα μπορούν με τη σειρά τους να εκπαιδεύσουν άλλους στο χωριό τους ή σε γειτονικά χωριά.
  3. Η πρόκληση της ανάπτυξης της κοινότητας των ανθρώπων. Η παρέμβασή μας στην περιοχή έχει δημιουργήσει στις τοπικές κοινωνίες μια σύγχρονη τηλεπικοινωνιακή υποδομή ως κοινό αγαθό, η οποία ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων των απομακρυσμένων περιοχών με συγγενείς και φίλους. Ταυτόχρονα, το κοινοτικό δίκτυο είναι μια κοινότητα αυτή καθεαυτή, η οποία θα πρέπει να καλλιεργηθεί ώστε να γίνει βιώσιμη. Η οικοδόμηση του κοινοτικού μας δικτύου, η ανταλλαγή γνώσεων, ο προγραμματισμός με συμμετοχικό τρόπο είναι τα δομικά στοιχεία της προσέγγισής μας για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Πέραν της ίδιας της επιχορήγησης, μια σημαντική προστιθέμενη αξία για το κοινοτικό μας δίκτυο μέσω της συνεργασίας με την ISOC είναι ότι συμμετέχουμε σε ένα παγκόσμιο δίκτυο κοινοτικών δικτύων. Στο πρόσφατο ταξίδι μας στη Γενεύη για να συμμετάσχουμε στο 12ο Παγκόσμιο Φόρουμ για το Διαδίκτυο, εργαστήκαμε με κοινοτικά δίκτυα από όλο τον κόσμο και ιδρύσαμε την παγκόσμια ομάδα ειδικού ενδιαφέροντος για τα κοινοτικά δίκτυα (CN Special Interest Group), η οποία “συνιστά όχημα, μέσω του οποίου τα κοινοτικά δίκτυα από όλο τον κόσμο μπορούν να αναπτύξουν, ενισχύσουν και προωθήσουν το μοντέλο του κοινοτικών δικτύων, να εκπονήσουν κοινές στρατηγικές, να μοιραστούν εμπειρίες και τεχνογνωσία, να συζητάνε θέματα πολιτικής και κανονιστικά θέματα και να παρουσιάζουν τις απόψεις τους”.

Από την αρχή του νέου έτους 2018 έχουμε ήδη ξεκινήσει τα πρώτα μας βήματα σύμφωνα με το πλάνο μας, έχοντας ήδη προμηθευτεί και εγκαταστήσει τις δύο πρώτες παρτίδες των νέων συσκευών. Τα αποτελέσματα είναι ήδη ελπιδοφόρα: όλο και περισσότεροι άνθρωποι συμμετέχουν στις τοπικές μας ομάδες, βελτιώνεται η ποιότητα των υπηρεσιών και φαίνεται ότι δημιουργείται μια σημαντική δυναμική που διευκολύνει τα επόμενα βήματά μας. Το Φεβρουάριο διοργανώνουμε κοινωνική εκδήλωση στην περιοχή μας για συνεύρεση των κομβούχων, στις αρχές ή στα μέσα Μαρτίου θα διοργανώσουμε το πρώτο εργαστήρι μας μαζί με άλλες εκδηλώσεις και αργότερα μέσα στο έτος σχεδιάζουμε την πρώτη εγκατάσταση του κόμβου μας σε χωριό στα Βόρεια Τζουμέρκα, Νομού Ιωαννίνων. Εκεί θα εγκαταστήσουμε τον πρώτο κόμβο του νεογέννητου κοινοτικού δικτύου της περιοχής και θα εκπαιδεύσουμε τους ντόπιους πάνω στη λειτουργία και συντήρηση του δικτύου.

Είμαστε σίγουροι ότι ξεκινάει ένα συναρπαστικό ταξίδι για την κοινότητά μας! Εάν είσαι κάτοικος της περιοχής του Σαρανταπόρου μπορείς να παρακολουθείς τις ανακοινώσεις μας σχετικά με τις δράσεις μας και τα εκπαιδευτικά σεμινάρια που θα πραγματοποιηθούν. Μπορείς πάντα να επικοινωνήσεις μαζί μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο email info@sarantaporo.gr, μέσω τηλεφώνου στο: +30 211 8002730, μέσω της σελίδας μας στο Facebook στο: https://www.facebook.com/Sarantaporo.gr, ή μέσω του δημόσιου καναλιού που διατηρούμε στο Telegram: https://t.me/sarantaporogr. Στην ιστοσελίδα μας http://www.sarantaporo.gr μπορείς, τέλος, να βρεις τα πιο πρόσφατα νέα μας.

Πηγή άρθρου: http://www.sarantaporo.gr/node/407

Leave a Comment