ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Τα κοινοτικά δίκτυα ως μοχλός τοπικής ανάπτυξης: 3 κτηνοτροφικές μονάδες συνδέθηκαν στο κοινοτικό ασύρματο δίκτυο Sarantaporo.gr

Τα κοινοτικά δίκτυα είναι δικτυακές υποδομές που κατασκευάζονται από τοπικές κοινότητες και οργανώσεις με δημοκρατικό τρόπο, εφαρμόζοντας μια προσέγγιση εκ των κάτω προς τους άνω. Λαμβάνοντας υπόψη τις ελλείψεις των σημερινών πολιτικών τηλεπικοινωνιών, όπως οι επανειλημμένες αποτυχίες των παραγόντων της αγοράς να καλύψουν τις τηλεπικοινωνιακές ανάγκες των μη προνομιούχων πληθυσμών, τόσο σε αγροτικές όσο και σε αστικές περιοχές, τα κοινοτικά δίκτυα θεωρούνται ολοένα και περισσότερο ως ο “άλλος” τρόπος για την παροχή οικονομικά προσιτής πρόσβασης στο Διαδίκτυο για όλους.

Στην πραγματικότητα τα κοινοτικά δίκτυα προσφέρουν πολλά περισσότερα από οικονομικά προσιτή συνδεσιμότητα υψηλής ποιότητας στο Διαδίκτυο. Συνεισφέρουν στην πιο ενεργή συμμετοχή των πολιτών στα κοινά, προσφέρουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα των δικτυακών υποδομών σε βλάβες και συνεισφέρουν στην εκπαίδευση και στην καινοτομία.

Στο Δήμο Ελασσόνας η ενασχόληση με την κτηνοτροφία είναι μια από τις κύριες δραστηριότητες που στηρίζουν την οικονομία της περιοχής. Ειδικά στην περιοχή του πρώην Δήμου Λιβαδίου υπάρχουν σημαντικές εκμεταλλεύσεις που συντηρούν πολλές οικογένειες μόνιμων κατοίκων των χωριών.

Παρά τη μεγάλη σημασία της κτηνοτροφίας για την τοπική οικονομία, ο κλάδος μέχρι σήμερα υποφέρει από έλλειψη τεχνολογιών επικοινωνίας και πληροφορικής. Βασική αιτία είναι η έλλειψη των σχετικών υποδομών, που σε πολλές περιπτώσεις έχει ως αποτέλεσμα ολόκληρες κτηνοτροφικές μονάδες να μην έχουν ούτε τηλεφωνική γραμμή! Μπορεί εύκολα κανείς να φανταστεί τι σημαίνει αυτό σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας για αυτές τις επιχειρήσεις της περιοχής.

Τα μέλη της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Sarantaporo.gr είχαν από καιρό ξεκινήσει επαφές με τους τοπικούς κτηνοτρόφους, αναζητώντας μαζί τους τρόπους να γεφυρώσουν το μεγάλο αυτό κενό. Παράλληλα τους έφεραν σε επαφή με επαγγελματίες και εταιρίες του χώρου της κτηνοτροφίας, στα πλαίσια ημερίδων και συναντήσεων που διοργανώσαν στην περιοχή, με πολύ θετικά αποτελέσματα και ευκαιρίες συνεργασίας.

Όλα αυτά είχαν σαν  αποτέλεσμα τη διασύνδεση τριών κτηνοτροφικών μονάδων με το κοινοτικό ασύρματο δίκτυο Sarantaporo.gr παρέχοντάς τους πρόσβαση στην υποδομή του δικτύου και στο διαδίκτυο.

Διαβάστε περισότερα για το κοινοτικό δίκτυο του sarantaporo.gr

Leave a Comment