ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Wifi4EU: Παροχή δωρεάν WiFi σε δημόσιους χώρους σε περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση σε υψηλές ταχύτητες

Στις 2 Δεκεμβρίου 2016, το Συμβούλιο ενέκρινε μερική γενική προσέγγιση σχετικά με την πρόταση για την προαγωγή του δωρεάν διαδικτύου σε τοπικές κοινότητες μέσω του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ προγράμματος Wifi4EU. Τα θέματα προϋπολογισμού που συνδέονται με την ενδιάμεση επανεξέταση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου θα ρυθμιστούν αργότερα.

cy6qiqlw8aatskh

Στόχος της πρότασης είναι η παροχή δωρεάν WiFi σε δημαρχεία, δημόσια πάρκα και άλλα κέντρα της δημόσιας ζωής. Η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει την εγκατάσταση τοπικών σημείων ασύρματης πρόσβασης, ενώ οι δικαιούχοι θα αναλάβουν τη συντήρηση της υπηρεσίας. Οι πολίτες θα αναγνωρίζουν εύκολα το δωρεάν δίκτυο με το σήμα WiFi4EU.

Χάρις σε αυτές τις δωρεάν τοπικές συνδέσεις, ακόμη και όσοι δυσκολεύονται να συνδεθούν, όπως π.χ. άνεργοι ή ηλικιωμένοι, θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στα πλεονεκτήματα της ευρυζωνικής υψηλών ταχυτήτων. Το WiFi4EU θα προαγάγει τις ψηφιακές τοπικές υπηρεσίες, όπως η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, και αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση συνδεσιμότητας και τη χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών από μέρους των πολιτών.

«Η σημερινή συμφωνία για το WiFi4EU αποτελεί επιτυχία της Προεδρίας. Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη συγκαταλέγεται στις πλέον εξελιγμένες οικονομίες gigabit. Η απόφαση συνεπάγεται άμεσα οφέλη για τους ανθρώπους και δείχνει ότι η Ευρώπη δραστηριοποιείται για αυτούς. Παράλληλα, δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε ότι το διαδίκτυο υψηλών ταχυτήτων, περιλαμβανομένης της δημόσιας δωρεάν σύνδεσης WiFi, θα πρέπει να φθάσει σε περιοχές όπου οι κάτοικοι δεν έχουν επαρκή σύνδεση. Πρέπει να κοιτάξουμε πέρα από τις πλέον ανεπτυγμένες περιφέρειες και να εξασφαλίσουμε αποτελέσματα για όλους τους πολίτες μας.»

Peter Pellegrini, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Σλοβακίας, αρμόδιος για τις επενδύσεις και την κοινωνία της πληροφορίας

Η χρηματοδότηση του προγράμματος θα γίνει από τον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF). Για να καλυφθεί μέχρι το 100% των επιλέξιμων δαπανών, θα χρησιμοποιηθούν απλά χρηματοδοτικά εργαλεία, π.χ. κουπόνια. Η χρηματοδότηση θα πρέπει να κατανέμεται με γεωγραφικά ισορροπημένο τρόπο σε έργα σε όλη την ΕΕ και, κατά κανόνα, με βάση την εξυπηρέτηση κατά σειρά προσέλευσης. Ο αριθμός των τοπικών κοινοτήτων που θα επωφελείται από το πρόγραμμα θα εξαρτάται από τον τελικό προϋπολογισμό του.

Η επιλεξιμότητα βασίζεται στην ιδιότητα του «οργανισμού του δημοσίου τομέα», όπως περιγράφεται στην οδηγία για την προσβασιμότητα των ιστοχώρων και των εφαρμογών για φορητές συσκευές. Οι πάροχοι WiFi, προκειμένου να λάβουν χρηματοδότηση, θα πρέπει να προσφέρουν τουλάχιστον συνδεσιμότητα υψηλής ταχύτητας (άνω των 30Mbps). Θα πρέπει επίσης να είναι σε θέση να αναλάβουν το λειτουργικό κόστος μετά την εγκατάσταση της σύνδεσης. Προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει επιζήμια επίπτωση στον ανταγωνισμό ή τις ιδιωτικές επενδύσεις, θα θεωρηθούν επιλέξιμα μόνο τα προγράμματα που δεν επικαλύπτονται με υφιστάμενες ιδιωτικές ή δημόσιες διαδικτυακές συνδέσεις.

Η πρόταση υπεβλήθη από την Επιτροπή τον Σεπτέμβριο, στα πλαίσια της δέσμης για τη συνδεσιμότητα. Προκειμένου να εκδοθεί το σχέδιο κανονισμού, θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Leave a Comment