ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Το “Ευρωπαϊκό Βραβείο Ευρυζωνικότητας” στο Guifi.net !

Το Guifi.net βραβεύτηκε με το “Ευρωπαϊκό Βραβείο Ευρυζωνικότητας” για το καινοτομικό του μοντέλο χρηματοδότησης, επιχειρηματικότας και επενδύσεων.

guifi
Τι είναι το Guifi.net
Το Guifi.net είναι το μεγαλύτερο community network στον κόσμο και συνεργάτης του Sarantaporo.gr στο Project Confine. Ξεκίνησαν πριν χρόνια από μία απομακρυσμένη και αγροτική περιοχή της Καταλονίας, η οποία δεν είχε την δυνατότητα πρόσβασης στο διαδικτυο, καθώς οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών δεν ενδιαφέρονταν να επενδύσουν στην περιοχή. Έτσι μία ομάδα ανθρώπων ξεκίνησε να φτιάχνει το δικό της ασύρματο δίκτυο στην αρχή και στη συνέχεια δίκτυο οπτικών ινών το οποίο αυτή τη στιγμή έχει επεκταθεί σε διαφορετικές περιοχές και πόλεις της Ισπανίας. Το πιο καινοτομικό όμως που έκαναν και που τους βοήθησε να μεγαλώσουν τόσο πολύ είναι το επιχειρηματικό τους μοντέλο το οποίο βασίζεται στη συνεργατικότητα μεταξύ ανθρώπων και οργανισμών αλλά και στο ότι διασφάλισαν την ανάπτυξη της υποδομής ως κοινή (infrastructure as a common) ώστε πολλοί να θέλουν να επενδύσουν πάνω σε αυτή.

Περισσότερα για το μοντέλο τους μπορείτε να δείτε και σε αυτό το paper: http://people.ac.upc.edu/leandro/pubs/crowds-guifi-en.pdf

Οι προσπάθειες του Sarantaporo.gr και του Guifi.net μοιάζουν να έχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά. Η ανάγκη για ευρυζωνικότητα σε απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές και το όραμα της ανάπτυξης κοινών υποδομών οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν καταλύτης τοπικής ανάπτυξης οδηγούν τις προσπάθειες και των δύο αυτών οργανισμών.

Αυτό προσπαθεί να αποτυπώσει και το ντοκυμαντερ της ομάδας Personal Cinema με τίτλο «Οικοδομώντας Κοινότητες Κοινών – Ένα ντοκιμαντέρ για τα Δίκτυα στην περιοχή του Σαρανταπόρου», το οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό παραγωγή και φιλοδοξεί να αυτοχρηματοδοτεί από το πλήθος μέσω της καμπάνιας crowdfunding στην πλατφόρμα του goteo.org η οποία και θα ολοκλήρωθεί σε 8 ημέρες.

Περισσότερες πληροφορίες για την καμπάνια στα παρακάτω link:

Δείτε ένα βίντεο για το Guifi.net

Πηγή άρθρου: Sarantaporo.gr

Leave a Comment