ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Δήμος Ηρακλείου Κρήτης

Ο Δήμος Ηρακλείου http://www.heraklion.gr/e-heraklion/e-wireless/e-wireless.html, από το καλοκαίρι του 2008 προσφέρει δωρεάν σύνδεση στο Διαδίκτυο μέσω των υποδομών του δημόσιου ασύρματου δικτύου που έχει αναπτύξει με ίδια μέσα. Στην συνεχή προσπάθεια της καλής λειτουργίας αυτής της υποδομής και της αξιοποίησης των προηγμένων τεχνολογιών, το δίκτυο αυτό έχει συμπληρωθεί με την τεχνολογία open-mesh.

Το open-mesh τμήμα του ασύρματου δικτύου αποτελείται από τα παρακάτω σημεία:

  • 45 σημεία που βρίσκονται στην πόλη του Ηρακλείου, στις πλατείες 18 Άγγλων, Καλεργών,Βενιζέλου, Κοραή, Ελευθερίας, Αγ. Τίτου, Αγίου Μηνά, Αγίας Αικατερίνης, Δασκαλογιάννη, Κορνάρου, Παναγίτσα Μασταμπά στην οδό Χάνδακος καθώς και στα Πάρκα Θεοτοκόπουλο και Γεωργιάδη.
  • 13 σημεία σε εσωτερικούς χώρους του Δήμου όπου συγκεντρώνονται πολίτες, όπως τις αίθουσες Βενιζέλου και Παπαντρέου στο Δημαρχείο «Λότζια», στο πολύκεντρο νεολαίας, στο εκπαιδευτικό κέντρο του Τμήματος Πληροφορικής, στην αίθουσα εκδηλώσεων στο κτίριο στην οδό Ανδρόγεω, στην αίθουσα εκδηλώσεων στην Παλιά Λαχαναγορά, στην Βικελαία βιβλιοθήκη και στον εκθεσιακό χώρο της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου.
  • 13 σημεία στο μήκος της παραλιακής οδού μεταξύ Ξενία μέχρι και το Τάλος
  • 2 σημεία στη Νέα Αλικαρνασσό
  • 11 στις Δημοτικές Ενότητες Παλιανής και Γοργολαίνη.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι αρχές Φεβρουαρίου του 2013 αυτοί που έκαναν χρήση του δικτύου μας ξεπέρασαν τους 5000 διαφορετικούς χρήστες.
Σε επόμενες φάσεις, με την προσθήκη νέων σημείων πρόσβασης, αυτές οι νησίδες θα πληθαίνουν και θα καλύψουν κυρίως κεντρικές και υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης.


Να σημειώσουμε επίσης ότι ο Δήμος Ηρακλείου λόγω της μεγάλης ευαισθησίας του προς την δημόσια υγεία αλλά και επειδή έχουν χρησιμοποιηθεί και παιδικοί σταθμοί σαν κόμβοι επέκτασης του εν λόγω δικτύου, για προληπτικούς λόγους ανέθεσε στην ΕΕΑΕ (Εθνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, αρμόδιο εθνικό φορέα για θέματα ακτινοπροστασίας και πυρηνικής ασφάλειας στη χώρα όπου κύριο μέλημά της είναι η προστασία του πληθυσμού, των εργαζομένων και του περιβάλλοντος από τις ιοντίζουσες και τις τεχνητά παραγόμενες μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες) και πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις της ακτινοβολίας δειγματοληπτικά στο Α’ ΚΕΠΑ Μασταμπά σε διάφορα σημεία και διαπιστώθηκε ότι τηρούνται τα όρια.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι στην ταράτσα και σε απόσταση περίπου μισό μέτρο από τον ιστό στήριξης του Wi-Fi Access Point ο συνολικός λόγος έκθεσης Λ(%) διαπιστώθηκε 7.761,84 φορές κάτω απ τα όρια. Επίσης στον προαύλιο χώρο η μέτρηση έδειξε ότι ο Λ(%) ήταν 24.678,92 φορές κάτω απ τα όρια.

Ο εξοπλισμός σε 50 από τα παραπάνω σημεία παραχωρήθηκε δωρεάν από τον Οργανισμό ΑΝοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ στο πλαίσιο προώθησης της ευρυζωνικότητας, των νέων τεχνολογιών και του Ανοικτού/Ελεύθερου Λογισμικού ενώ τα υπόλοιπα αγοράστηκαν από το Δήμο.

Leave a Comment