ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Απολογισμός του εργαστηρίου στα δίκτυα και τις κοινότητες των δικτύων LoRaWAN

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη συμμετοχή το εισαγωγικό εργαστήριο πάνω στα δίκτυα LoRaWAN, που διοργάνωσε ο  Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών ΕΕΛΛΑΚ, σε συνεργασία με το Things Network Syros  στο Athens Digital Lab του Σεράφειου Κέντρου Αθλητισμού, Πολιτισμού και Καινοτομίας του δήμου Αθηναίων την Παρασκευή 05/04.

Κατά την διάρκεια του εργαστηρίου παρουσιάστηκαν οι κοινότητες που αναπτύσσουν και υποστηρίζουν ανοικτά δίκτυα LoRaWAN στην Ελλάδα. Ήδη σε πόλεις όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Σύρος έχουν στηθεί  και λειτουργούν ανοικτά δίκτυα LoRaWAN, με ελεύθερη πρόσβαση για ερευνητικούς, εκπαιδευτικούς και άλλους σκοπούς.

Η τεχνολογία LoRa είναι μία καινοτόμα τεχνολογία ασύρματης μετάδοσης δεδομένων σε μεγάλη απόσταση με ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας σε συχνότητες που δεν υπόκεινται σε άδειες χρήσης. Επιτρέπει την επικοινωνία χιλιάδων συσκευών σε αποστάσεις που κυμαίνονται από μερικά χιλιόμετρα εντός αστικού ιστού έως δεκάδες χιλιόμετρα εκτός αυτού. Το δε κόστος του απαιτούμενου υλικοτεχνικού εξοπλισμού είναι ιδιαιτέρως χαμηλό επιτρέποντας έτσι την χρήση της τεχνολογίας για εφαρμογές μεγάλης κλίμακας. Ως παράδειγμα καλής πρακτικής  παρουσιάστηκε η εφαρμογή του Lora για την μέτρηση της ποιότητας του αέρα στην Σύρο αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν, όπως το χαμηλό bandwidth, και η, οι πολύ συγκεκριμένοι κανονισμοί χρήσης των ελεύθερων συχνοτήτων.

 

H παρουσίαση του Things Network Syros  για το LoraWan είναι διαθέσιμη εδώ .

 

 

 

 

 

Περισσότερα για τις κοινότητες του LoraWan και το The Things Network μπορείτε να δείτε στην παρουσίαση του The Things Network.

Leave a Comment