ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Κάλεσμα: Eκδήλωση ενδιαφέροντος για δίκτυα #LoRaWAN

Η τεχνολογία LoRa είναι μία καινοτόμα τεχνολογία ασύρματης μετάδοσης δεδομένων σε μεγάλη απόσταση με ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας σε συχνότητες που δεν υπόκεινται σε άδειες χρήσης. Επιτρέπει την επικοινωνία χιλιάδων συσκευών σε αποστάσεις που κυμαίνονται από μερικά χιλιόμετρα εντός αστικού ιστού έως δεκάδες χιλιόμετρα εκτός αυτού. Το δε κόστος του απαιτούμενου υλικοτεχνικού εξοπλισμού είναι ιδιαιτέρως χαμηλό επιτρέποντας έτσι την χρήση της τεχνολογίας για εφαρμογές μεγάλης κλίμακας.

 

Ήδη στην Ελλάδα, έχουν δημιουργηθεί αρκετές κοινότητες που αναπτύσσουν και υποστηρίζουν ανοικτά δίκτυα LoRaWAN. Σε πόλεις όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Σύρος έχουν στηθεί  και λειτουργούν ανοικτά δίκτυα LoRaWAN, με ελεύθερη πρόσβαση για ερευνητικούς, εκπαιδευτικούς και άλλους σκοπούς.

 

Ωστόσο, η LoRa και το πρωτόκολλο δικτύου LoRaWAN δεν έρχεται χωρίς ιδιαιτερότητες. Παράγοντες όπως το χαμηλό bandwidth, η connectionless μεταγωγή δεδομένων, οι πολύ συγκεκριμένοι κανονισμοί χρήσης των ελεύθερων συχνοτήτων δείχνουν πως η μετάβαση από υπάρχουσες τεχνολογίες (WiFi, 4G κ.α.) σε LoRaWAN δεν είναι απλή υπόθεση.

 

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών ΕΕΛΛΑΚ, σε συνεργασία με το Things Network Syros σχεδιάζουν ένα εργαστήριο πάνω στα δίκτυα LoRaWAN, τις δυνατότητες και τις ιδιαιτερότητές τους. Το Εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2018.

Kαλούμε όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν, να δηλώσουν συμμετοχή εδώ.

Leave a Comment