ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Κατάργηση της ευθύνης για πειρατεία στους ιδιοκτήτες δημόσιων Wi-Fi δικτύων σύμφωνα με τα νέα σχέδια της Γερμανίας

Ένας δυσμενής και ίσως ιδιαίτερος νόμος που ισχύει αυτή τη στιγμή στη Γερμανία, γνωστός και ως «Störerhaftung», αναγνωρίζει ευθύνη σε ιδιοκτήτες δημόσιων Wi-Fi hotspot για παράνομες λήψεις αρχείων που έγιναν από το δίκτυό τους, ακόμα κι αν αυτές οι λήψεις έγιναν από τρίτους χρήστες του δικτύου. Αποτέλεσμα, οι ιδιοκτήτες του δικτύου καλούνται να πληρώνουν υψηλά πρόστιμα για μια «πειρατεία» που δεν είχαν τελέσει οι ίδιοι, αλλά οποιοσδήποτε άλλος που έτυχε να χρησιμοποιήσει το δίκτυο. Για το λόγο αυτό, όπως αποκαλύπτει και σχετική έρευνα που έχει διεξαχθεί, η Γερμανία είναι από τις χώρες με τη μικρότερη προσφορά ανοιχτών δικτύων Wi-Fi.

Μετά από αναφορές, ο νόμος αυτός ενδέχεται να καταργηθεί και νέες ρυθμίσεις να ακολουθήσουν μέχρι το φθινόπωρο.stoeha-small

Η εφημερίδα «Der Spiegel» αναφέρει ότι τόσο οι ιδιώτες όσο και οι επαγγελματίες που προσφέρουν Wi-Fi, θα καλυφθούν από τη νέα εξαίρεση που θα προβλέπει ο νέος νόμος. Αυτό θα αλλάξει δραματικά την εικόνα των ανοικτών δικτύων Wi-Fi στη Γερμανία.

Σύμφωνα με το άρθρο που δημοσίευσαν οι συντάκτες του «ArsTechnica», η απόφαση για την αλλαγή του νόμου «Störerhaftung» επηρεάστηκε σε σημαντικό βαθμό από την γνώμη (PDF) ενός κορυφαίου νομικού συμβούλου προς το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο τελευταίος δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις που προσφέρουν ελευθέρα και ανοιχτά Wi-Fi στους πελάτες τους δεν μπορούν να υπέχουν ευθύνη για παραβάσεις των δικαιωμάτων του δημιουργού που λαμβάνουν χώρα από τους χρήστες του δικτύου. Αν και οι γνώμη του δεν είναι δεσμευτική για την απόφαση του Δικαστηρίου, είναι πολύ πιθανό το Δικαστήριο να έχει παρόμοια άποψη, κάτι που φυσικά θα καθιστούσε το νόμο «Störerhaftung» μη βιώσιμο.

Λεπτομέρειες για την αλλαγή αυτή δεν έχουν ακόμα δημοσιευθεί και φόβοι υπάρχουν ότι με αυτήν την ανακοίνωση μπορεί να δημιουργούνται φρούδες ελπίδες. Παρ’ όλα αυτά η ιδέα ακούγεται ιδιαίτερα ελκυστική και με λίγη πίεση από το κοινό και ιδιαίτερα από τους ιδιοκτήτες των δημοσίων δικτύων ίσως τελικά να ακούγεται και εφικτή.

Πηγή: http://arstechnica.co.uk/ 

https://diginsiteblog.wordpress.com/

 

Leave a Comment