ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Προβολή του ντοκυμαντέρ “Οικοδομώντας Κοινότητες Κοινών” στην FOSSCOMM 2016!

Η FOSSCOMM 2016 ανοίγει τις πύλες της αυτό το Σαββατοκύριακο 16-17 Απριλίου στις εγκαταστάσεις Πανεπιστημίου Πειραιώς,  και στα πλαίσια του συνεδρίου θα προβληθεί και το ντοκυμαντέρ “Οικοδομώντας Κοινότητες Κοινών – Ένα ντοκυμαντέρ για τα Δίκτυα στην περιοχή του Σαρανταπόρου Ελασσόνας”  το Σάββατο 16/04 στις 18:30.

Το Σαραντάπορο είναι ένα ορεινό χωριό στη Βόρεια Ελλάδα, στον δήμο Ελασσόνας. Πρόκειται για μια περιοχή με αγρο-κτηνοτροφική οικονομία η οποία δεν έμεινε ανεπηρέαστη από την κρίση. Ακόμη και πριν από αυτήν όμως, η κρατική μέριμνα για την περιοχή ήταν ελλειπής. Η νεολαία μετακινούνταν στα μεγάλα αστικά κέντρα ή στο εξωτερικό, δεν υπήρχε πρόσβαση στο διαδίκτυο και οι ντόπιοι βίωναν απομόνωση αλλά και αποκλεισμό από βασικές υπηρεσίες, όπως η υγειονομική περίθαλψη.

Το 2010, μια ομάδα ανθρώπων δημιουργεί την υποδομή για ένα κοινοτικό, ασύρματο δίκτυο έχοντας ως στόχο την σύνδεση των χωριών της περιοχής μεταξύ τους αλλά και με τον υπόλοιπο κόσμο. Ωστόσο, καθώς το πρότζεκτ ωριμάζει με τον χρόνο, η κοινότητα του δικτύου Sarantaporo.gr στοχεύει ακόμη παραπέρα. Επιθυμούν να αποτελέσουν τον καταλύτη ώστε οι ντόπιοι να ξανα-οργανώσουν συνεταιρισμούς βάσει του ασύρματου δικτύου, να ανα-ζωογονήσουν την τοπική οικονομία καθιστώντας τη βιώσιμη, πιο εξωστρεφή και ανεξάρτητη από τον κρατικό ή εταιρικό έλεγχο. Ευελπιστούν να γεφυρώσουν τεχνολογίες αιχμής (όπως αυτή ενός ασύρματου δικτύου) με τις πραγματικές, καθημερινές προκλήσεις μιας επαρχιακής κοινότητας της οποίας η οικονομία βασίζεται στον πρωτογενή τομέα.

Ποιές είναι αυτές οι προκλήσεις;

Πώς γεννιέται μια κοινότητα και πώς επηρεάζονται οι προϋπάρχουσες κοινωνικές δομές κατά τη διαδικασία αυτή;

Ποιές είναι οι ιστορίες των ανθρώπων που εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σ’ αυτή τη διαδικασία;

Τί σχέση μπορεί να έχει ένα εγχείρημα σ’ έναν μικρό επαρχιακό πληθυσμό, σε μια απομακρυσμένη περιοχή της χτυπημένης από την κρίση Ελλάδας, με ένα πρόγραμμα ΤΠΕ (Τεχνολογίας Πληροφοριών & Επικοινωνιών) του πανεπιστημίου της Καταλονίας και – σε ένα ευρύτερο πλαίσιο – με τις προσπάθειες δημιουργίας ενός νέου κοινού εδάφους για τους λαούς της Ευρώπης;

Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που διατρέχουν το ντοκυμαντέρ.

fscm_banner_02b

H Fosscomm οργανώνεται από τις Ελληνικές κοινότητες του Ελεύθερου και Ανοιχτού Λογισμικού σε διαφορετική πόλη κάθε χρόνο, και συμμετέχουν σε αυτή κοινότητες, προγραμματιστές και εταιρείες που ασχολούνται με τις Ανοιχτές Τεχνολογίες. Στη Fosscomm συμμετέχουν κάθε χρόνο περισσότεροι από 500 σύνεδροι. Μέχρι τώρα έχουν διοργανωθεί συνολικά 8 συνέδρια Fosscomm ξεκινώντας από το 2008 σε Αθήνα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Σέρρες, Αθήνα, Λαμία και Αθήνα αντίστοιχα. Φέτος στις 16 και 17 Απριλίου η  Software Libre Society (Η κοινότητα ελεύθερου λογισμικού του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς) καθώς και ομάδα εθελοντών οργανώνουν την FOSSCOMΜ 2016 και καλούν όσους ενδιαφέρονται για τις ανοιχτές τεχνολογίες να παρακολουθήσουν τις πάνω από 45 ομιλίες και τα εργαστήρια που θα συμμετέχουν στην φετινή FOSSCOMM αυτό το Σαββατοκύριακο.

Η προβολή του ντοκυμαντέρ θα γίνει το Σάββατο 16/07 στις 18:30.

 

Leave a Comment