ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Δήμος Μαραθώνα

e-Marathon.gr Wi-Fi http://www.wifi.e-marathon.gr

Με πρωτοβουλία της Κοινότητας Ανοικτού Λογισμικού Μαραθώνα και του http://www.e-Marathon.gr σε συνεργασία με τον Δήμο Μαραθώνα, το Ασύρματο Μητροπολιτικό Δίκτυο της Αθήνας (http://www.awmn.net) και με αφορμή την προσφορά των open-mesh router του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ (http://www.ellak.gr) ξεκίνησε στον Μαραθώνα πιλοτικά η τοποθέτηση και λειτουργία ενός Ασύρματου Δικτύου (wi-fi spots), μέσω του οποίου θα παρέχεται πρόσβαση στο διαδίκτυο στους δημότες Μαραθώνα εντελώς δωρεάν.

Η κοινότητα ανοικτού λογισμικού σε συνεργασία με τον σύλλογο AWMN – Ασύρματου Μητροπολιτικού Δικτύου της Αθήνας εγκατέστησε τα πρώτα 9 open-mesh σε σημεία κλειδιά της περιοχής του Μαραθώνα, κάποια από τα οποία συνδέονται μεταξύ τους μοιράζοντας ελεύθερα διαδίκτυο.

Συνδρομητές της όλης προσπάθειας (αυτοί οι οποίοι μοιράζουνε ιnternet): η ταβέρνα Λεωνίδας, ο Σπύρος Ζαγάρης|Δήμαρχος Μαραθώνα, o Λάζαρος Καραούλης, ο Δήμος Μαραθώνα, η καφετέρια Κλακέτα, και ο Σταύρος Παπαθανασίου Αντ.AWMN.

Η Δράση έχει γίνει ευρέως γνωστή στην τοπική κοινωνία μέσω internet και τοποθέτησης διακριτικών πλαστικοποιημένων χαρτιών Α5 (free Wi-Fi) με τους υποστηρικτές της όλης δράσης στο τέλος (Δήμος Μαραθώνα, Κ.Α.Λ.Μ, AWMN, Οργανισμός Ανοιχτών τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ).

Η πρωτοβουλία αυτή έχει πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις με την συμμετοχή του συλλόγου AWMN – Ασύρματου Μητροπολιτικού Δικτύου της Αθήνας καθώς με αφορμή την άριστη συνεργασία με τον Δήμο του Μαραθώνα και ειδικότερα με τον Δήμαρχο Σπύρο Ζαγάρη, τοποθετείται άμεσα κόμβος του AWMN μέσω του οποίου το ασύρματο δίκτυο του Μαραθώνα θα αποκτήσει περισσότερες δυνατότητες στο άμεσο μέλλον.

Στο σημείο αυτό θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να αναφέρω την προσφορά του Σταύρου Παπαθανασίου, Αντιπροέδρου του AWMN, σε τεχνογνωσία αλλά και εργαλεία που μας έβγαλαν από πολλές δύσκολες καταστάσεις.

Αυτήν την στιγμή το δίκτυο καλύπτει με επιτυχία το Δημαρχείο του Μαραθώνα, το Γυμνάσιο Σχολείο του Μαραθώνα, το Πολιτιστικό Κέντρο-Δημοτικό Θέατρο, 2 πλατείες του Μαραθώνα και 3 Καφετέριες με μόλις 9 open-mesh router.

Οι δυνατότητες που μας προσφέρονται για την συνέχιση του έργου είναι η καλύτερη σύνδεση της πόλης του Μαραθώνα, των εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων της ευρύτερης περιοχής, σύνδεση με την αφετηρία του Μαραθωνίου Δρόμου, κάλυψη του αρχαιολογικού χώρου στον Τύμβο του Μαραθώνα καθώς και η επέκταση στις παραλίες του Μαραθώνα, Σχοινιά και Νέας Μάκρης ώστε να έχουμε κάλυψη για την επομένη καλοκαιρινή σεζόν.

Δημιουργήθηκε σελίδα εντός του domain e-marathon.gr η οποία είναι wifi.e-marathon.gr στην οποία αναλύουμε τους σκοπούς του δικτύου, τους συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία ενώ έχουμε αναρτήσει τα σημεία τα οποία καλύπτονται μέχρι στιγμής σε google map.

Τέλος, ο Δήμος Μαραθώνα μετά τον Νοέμβρη με αφορμή το νομοσχέδιο του Καλλικράτη μεγαλώνει και θα συμπεριλαμβάνει την Ν.Μάκρη, το Γραμματικό και τον Βαρνάβα, οπότε εκεί θα μας δοθεί η δυνατότητα για περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου.

Σαν Κοινότητα Ανοικτού Λογισμικού εκτιμούμε την προσπάθεια που καταβάλλει η εταιρεία για την διάδοση του Ανοικτού Λογισμικού αλλά και της ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο-ελεύθερης πρόσβασης στην γνώση και στο εξής θα συμβάλλουμε και εμείς με κάθε δυνατό τρόπο.

Τοποθέτηση οpen-mesh router στο δημαρχείο Μαραθώνα.

Υ.Γ: Για την πρωτοβουλία έγινε αναφορά στο 1ο συνέδριο Business Ανάπτυξης Αιτωλοακαρνανίας, ομιλητής Λάζαρος Καραούλης http://karaoulis.blogspot.com/2010/09/1o-business-2010.html, και σε εκπομπή podcast του Πουλόπουλου Ιωάννη http://ip.zero.gr/2010/09/istorimata-log2-190910/.

Leave a Comment